apartments, mandre, otok, island, pag, kolan

Mandre, otok Pag, Hrvatska

Danas su Mandre turističko mjesto sa gotovo 400 stalnih stanovnika smješteno na južnoj strani otoka Paga sa prekrasnim pogledom na Silbu i Olib te na otočiće Maun i Škrdu koji obiluju uvalama i prekrasnim plažama. Uzduž mjesta Mandre prostire se plaža s bistrim morem. Mjesto je savršeno za one koji žele miran odmor u prelijepom prirodnom okruženju crnika, suhozida i prozirno čistog mora. Tijekom ljetne sezone Mandre ugoste više tisuća gostiju. Poznato je da se naši gosti u Mandre rado vraćaju iz godine u godinu.
Mjesto odiše gostoljubivošću mještana uvijek spremnih da pruže što više ugođaja ovog prelijepog kraja. Tako se ovdje može u toku ljetnih dana poći i u ribarenje "koćom" i uživati u blagodatima mora, sunca i plodovima ulovljenim vašom pomoći.
Mandre su i glavna luka naše Općine sa više desetaka vezova za ribarske brodice. U planu je uređenje i proširenje luke koja će na taj način povećati svoju ulogu u razvoju turizma i ribarstva. U gastronomskim specijalitetima može se uživati i u mjesnim restoranima, a “hlađenje” za ljetnih sparina pronađite u brojnim caffe barovima smještenim uz samu plažu. Igralište, boćalište, dječje igralište dio su ponude uvijek prijateljskih mještana Mandri.
U akciji Zadarskog lista i TZ Zadarske županije "Cvit za lipši svit" 2003. godine Mandre je dobilo priznanje u kategoriji za najljepše mjesto u županiji.

mojemandre
pozadina
IMG73976140913
IMG70568220813
IMG70529220813
IMG70540220813
IMG70523220813
IMG70414200813
IMG70408200813
IMG69994170813

Crtica iz povijesti

Mandarska uvala, duboka i zaštićena od svih vjetrova od davnih je dana bila zaklonište brodovima koji su plovili uzduž Jadrana. Još danas moguće je viditi stare bite iz rimskog doba uklesane u živu stijenu uz obalu.
Od Liburna, preko Rimljana, do Hrvata u vrijeme kad su preuzimali ovu obalu od dotadanjeg stanovništva Mandarska je luka bila noćište i utočište od bure i drugih jakih vjetrova. Ali Mandarska luka bila je i poprište jednog boja, u dugom nizu sukoba između Hrvata, senjskih Uskoka i Mlečana koji su stalno navaljivali na našu stranu Jadrana i pokušavali oteti što više blaga i roblja za pokretanje galija.

Za više informacija o Mandrama i Općini Kolan - Mandre pogledajte sljedeće poveznice - Općina Kolan & TZ Kolan - Mandre

apartments, mandre, otok, island, pag, kolan